A II. világháború áldozatainak emlékműve

A II. világháború áldozatainak emlékműve a Hősök terén található. A három oszlopból álló alkotáson olvashatók az áldozatok nevei. A nevek összegyűjtése szinte az utolsó pillanatban történt. Az emlémű Bene Miklós (1948.03.19. -  1991.01.23.) alkotása.

A Hajdúszoboszlói Városszépítő Egyesület már 1998 óta szervez megemlékezéseket a két világháború hajdúszoboszlói áldozatainak emlékére, minden évben november 1--én, halottak napján. Hajdúszoboszló lakossága népességének számához viszonyítva mindkét világháborúban a legtöbb áldozatot szenvedő települések közé tartozik. A II világháborúban mintegy 750 ismert halottat veszített városunk.

Ezek a veszteségek és a túlélők kegyelete inditatta Hajdúszoboszló lakosságát, hogy 1990-ben a II. világháború helyi áldozatainak emlékművet állítson.  A II. világháború áldozataira és hőseire a halgatás négy évtizede után a csak a nyolcvanas évek második felében, minden nyilvántartott adat nélkül, a túlélők emlékeire és jóindulatú adakozásuk eredményeképpen létesülhetett emlékmű.

Az emlékmű felállítása óta figyelmezteti az élőket a háborúban elesett, elpusztult, elhurcolt hajdúszoboszlói lakosok emlékének megörzésére.

Az áldozatok névsora a megtekinthető a következő helyen http://www.varosszepitoegyesulet.hu/forum/viewforum.php?f=7.